صادرات خشکبار توان ارزآوری بالایی برای کشور دارد. طبق آمار اعلام شده اتحادیه صادرکنندگان خشکبار کشور، میزان صادرات این دسته محصولات در سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۵/۲ میلیارد دلار بوده است. با مقایسه صادرات غیرنفتی کشور در سال ۹۹ ، که در حدود ۳۴ میلیارد دلار بوده، متوجه میشویم صادرات خشکبار سهم تقریبی ۱۰ درصدی از حجم صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است. عمده خشکبار تولیدی کشور، به خصوص در بخش آجیل، صادر میشود به طوری که در برخی سالها حجم این صادرات در حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد از تولید کشور را شامل شده است. علیرغم چالشهایی که تولیدکنندگان و صادرکنندگان آجیل و خشکبار در کشور با آن روبرو هستند به نظر میرسد خشکبار همچنان یک کالای جذاب و با مزیت برای صادرات محسوب میشود.
مزیتهای صادرات خشکبار به شرح زیر است:
- افزایش درآمد وارداتی و ارزآوری برای کشور
- ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر در صنعت خشکبار از جمله کشاورزان، تولیدکنندگان و تامینکنندگان داخلی
- افزایش اعتبار و شهرت در سطح بینالمللی
- افزایش ارزش افزوده صادرات برای تولیدکنندگان داخلی
- بهبود تنوع محصولات خشکباری در بازار جهانی
نحوه صادرات خشکبار
اگر قصد صادرات خشکبار را دارید، علاوه بر آشنایی با روند کلی صادرات که تقریبا شامل همه کالاها میشود، باید از مجوزهای لازم بهداشتی و استانداردهای خاص مرتبط با خشکبار نیز آگاهی داشته باشید. در خصوص صادرات خشکبار باید اشاره کرد، بسته به مقصد صادراتی محصول، ممکن است قوانین و الزامات گمرکِ مقصد متفاوت باشد. از این رو مهم است که ابتدا مشخص کنید مقصد صادراتی خشکبار شما چه کشوری است تا بر اساس مجوزهای مورد نیاز همان کشور اقدام به صادرات کنید.
نحوه صادرات خشکبار در یک شمای کلی به این صورت است که شما پس از اخذ استانداردهای موردِ اجباری و همین طور استانداردهای اختیاری، از طرق مختلف اقدام به معرفی محصول خود به مشتری خارجی میکنید. انجام تحقیقات در زمینه بازارهای خریدار خشکبار، استانداردها و رقبای حاضر در هر بازار، اقدام به بازاریابی با طراحی سایت یا پیدا کردن تجار فعال در بازار هدف مینمایید. پس از پیدا کردن مشتری، ارائه پروفرما و سایر مراحل صادراتی را گام به گام انجام خواهید داد تا محصول را به دست مشتری برسانید.
مراحل صادرات خشکبار
برای این که بتوانید در صادرات خشکبار موفق شوید علاوه بر توانمندیهای شخصی و کیفیت محصول باید از یک دیسیپلین و قاعده کلی صادراتی نیز تبعیت کنید. اجمالا در خصوص مراحل صادرات خشکبار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
انتخاب و شناخت بازار هدف
چه شما یک تولیدکننده خشکبار باشید و چه یک صادرکنندهی با تجربه که قرار است تجربه صادرات خشکبار را نیز به رزومهی موفق خود اضافه کند، بدون شک اولین گام، شناسایی بازار هدف است. در ادامهی این محتوا حتما به بسیاری از اطلاعات ضروری برای شناخت فرصتهای صادراتی خشکبار ایران اشاره خواهیم کرد. اما در همین حال لازم است شما ذائقه و نیازهای بازار هدف را به خوبی بشناسید.؛ از وضعیت رقبای ایرانی و خارجی در آن کشور آگاهی کافی داشته باشید.
پیدا کردن مشتری مبتنی بر این تحقیقات جامع مهمترین قدمی است که برای صادرات خشکبار باید بردارید.
-
توافق با مشتری
پس از بازاریابی و پیدا کردن مشتری، باید اقدامات حقوقی و اداری کار را انجام دهید که نخستین گام آن صدور پرفورما یا همان پیشفاکتور است. مسائل مرتبط با تضمینهای مالی و اعتباری، توافقات کلی در خصوص خواستهای مشتری، نحوه ارسال و بستهبندی و بسیاری موارد دیگر در این مرحله باید صورت بگیرند.
-
تامین خشکبار
در گام بعدی و پس از شناخت بازار و پیدا کردن مشتری، باید کالای توافق شده را تهیه کنید. لازم است مشخص کنید قرار است خشکبار را به صورت فلهای صادر کنید یا میخواهید با بستهبندی مناسب به ارزش افزوده کالای صادراتی خود بیافزایید.
یک محصول با کیفیت و استفاده از تکنولوژیهای استاندارد در تهیه و بستهبندی میتواند تداوم صادرات خشکبار را برای شما تضمین کند. تولید و بستهبندی خرما، آجیل، میوههای خشک و سایر اقلام خشکبار استانداردهای مشخصی دارند که ایمنی و بهداشت محصول را تضمین میکنند.
علاوه بر الزامات اجباری برای بستهبندی، توجه به سلیقه و خواست مشتری نیز بسیار حائز اهمیت است. بستهبندی خشکبار میتواند در بستههای کاغذی، پلاستیکی و یا فلزی انجام شود که در هر صورت کیفیت و زیبایی بسیار ضروری است. چنانچه شما تولیدکننده خشکبار نیستید پیشنهاد میکنیم برای تامین آجیل به آذربایجان شرقی، برای گردو به همدان و برای خرما به استانهای کرمان، بوشهر و خوزستان و برای تهیه زعفران به استانهای خراسان رضوی و جنوبی سر بزنید. مهمترین تولیدکنندگان این کالاها در استانهای یاد شده قرار دارند.
-
اخذ مجوزهای بهداشتی و استاندارد خشکبار برای محصول
تولیدکننده خشکبار باید دارای نشان سلامت و کد بهداشتی باشد. ضمنا استانداردهای لازم برای تولید و بستهبندی خشکبار نیز باید اخذ گردد. در کنار استانداردهای اجباری، بهتر است برخی گواهینامهها و استانداردهای تکمیلی را نیز دریافت کنید تا حرف بیشتری در رقابت با رقبا داشته باشید. برای مثال استاندارد ۲۳۳۹ مرتبط با ضدعفونیسازی خشکبار است و استانداردهای ۱۰۳۵ و ۳۶ مرتبط با بستهبندی خشکبار میباشند.
-
ارسال محصول
در این مرحله باید بر مبنای توافقات صورت گرفته با مشتری، محصول بیمه شده و توسط یک شرکت حملونقل ارسال و به نماینده مشتری تحویل گردد.